HMI

hmi1_0.0.384.267

De gebruikersomgeving of gebruikersinterface, afgeleid van het Engelse user interface (UI), ook wel man-machine interface (MMI) of human-machine interface (HMI), is de interface (intermediair) tussen een computer (of andere machine) en de mens die de computer bedient. De gebruikersinterface maakt interactie tussen mens en machine mogelijk en dient in onze filosofie logisch en gebruiksvriendelijk te worden opgezet.
In samenspraak met u spreken wij uw wensen door welke de basis vormen voor het ontwerp.

In industriële systemen wordt een gebruikersomgeving meestal een HMI-systeem genoemd, wat een afkorting van human-machine interface is. Een HMI-systeem bestaat vaak uit een aanraakscherm met ingebouwde processor, geheugen en communicatiekaarten. De interface vergemakkelijkt het zichtbaar maken van gegevens voor de menselijke operator (visualisatie), het beïnvloeden van deze systemen (sturing) en het weergeven van alarmen. Voor de interface wordt vaak Supervisory control and data acquisition (SCADA)-software gebruikt.

Via de gebruikersomgeving kan de bediener (operator) de machine, of delen ervan, aan of uitschakelen of instellingen voor snelheden aanpassen. Naast het besturen kan de operator ook op de hoogte worden gebracht van eventuele alarmen. Dit gebeurt als een te volgen systeem of parameter, ondanks de automatische regelingen, buiten zijn vooraf gedefinieerde toegestane ruimte komt. De operator kan dan via de gebruikersinterface ingrijpen en het proces stabiliseren en indien nodig opnieuw inregelen.

Een gebruikersomgeving van een industrieel systeem bevat meestal ook een trendingmoduul. Hiermee wordt de historie van bepaalde variabelen bijgehouden en in een grafiek of tabel weergegeven. Hierdoor kan een operator het proces beter in de gaten houden en na een storing beter traceren wat er mis is gegaan.

Gerelateerde Projecten