Electric Motor Control

electric motor control van HydronauticaOnze klant
Hydronautica, een internationaal actieve onderneming concentreert zich voornamelijk op elektronische aansturing of besturing van aandrijfsystemen voor de beroeps- en pleziervaart.

Opdrachtomschrijving
Hydronautica loopt voorop bij de ontwikkeling van zeer geavanceerde systemen voor het aansturen van schepen in de beroeps en pleziervaart. Brunelco heeft voor Hydronautica systemen ontwikkeld waarmee schepen elektronisch bestuurd kunnen worden. Daarnaast is er de mogelijkheid de aandrijvingen volledig draadloos aan te sturen waarmee dus de mogelijkheid is geschapen om het schip te positioneren en waarmee eenvoudig kan worden aangemeerd.

Belangrijke ontwerpinformatie
Uniek aan het concept is dat er in de bedieningshendels geen gebruik gemaakt wordt van potmeters die het commando voor- of achteruit of toerentalverstelling moeten geven. Dit in tegenstelling tot vele andere systemen die op de markt zijn. Potmeters zijn zeer gevoelig voor vocht en slijtage en derhalve minder geschikt voor toepassingen op schepen.

Samen met Hydronautica is een contactloze elektronische hoekmeter ontwikkeld, een uniek instrument omdat door het ontbreken van contacten niet gevoelig is voor vocht.

De behuizing is vervaardigd uit polystyreen en dusdanig ontworpen dat hij voldoet aan isolatieklasse IP65, dus volledig waterdicht!

Ieder elektronisch systeem aan boord van een schip is afhankelijk van stroomvoorziening, zo ook EMC. Echter om de betrouwbaarheid te vergroten is er een standaard voorziening opgenomen zodat het systeem uit twee stroomgroepen gevoed kan worden, bijvoorbeeld vanaf de startaccu’s en de netaccu’s waarbij het systeem onmerkbaar omschakelt indien een van de stroombronnen faalt.

Het systeem mocht niet onderdoen voor de rest van het schip. Daarom is gekozen voor hoogwaardige materialen die niet lijden onder de verschillende weersinvloeden en een “rijke” uitstraling hebben. Het systeem is ontworpen volgens de CE-richtlijnen.

Het eindresultaat
Met de EMC biedt Hydronautica een geavanceerd motorbedienings-systeem, dat zich onderscheidt in kwaliteit, uitstraling en bedieningsgemak. Met EMC bedient u met uw vingertoppen de motorisering van uw schip. EMC is zelf te installeren en onderscheidt zich doordat het in de basisconfiguratie is toe te passen op vrijwel alle typen scheepsmotoren. Dit maakt EMC een uniek en universeel toepasbaar systeem.

De EMC is een volledig elektronische motorsturing geworden die alle onderdelen in de aandrijflijn geïntegreerd aanstuurt. Dit heeft een aantal voordelen:

Storings- en onderhoudsgevoelige duw – trek – kabels behoren tot het verleden;
Alle onderdelen van de aandrijflijn worden dusdanig aangestuurd dat de mechanische belasting tijdens omschakelen van de draairichting van de aandrijflijn tot een minimum beperkt worden: het motortoerentallen wordt eerst teruggebracht voordat de keerkoppelingen omgeschakeld worden;
Er is gebruik gemaakt van contactloze hoekmeters waarmee de stand van de EMC gashendel uitgelezen wordt: geen storing of slijtage! Bovendien kan het systeem uit twee voedingsgroepen gevoed worden wat de betrouwbaarheid ten goede komt;
Koppeling met andere intelligente besturingsonderdelen zijn nu mogelijk.