Remote Motor Control

Onze klant
Hydronautica, een internationaal actieve onderneming concentreert zich voornamelijk op elektronische besturingen van aandrijfsystemen voor de beroeps- en pleziervaart. Hydronautica richt zich hierbij voornamelijk op intelligente systemen om een schip te besturen vanaf iedere willekeurige plek op, of naast het schip, desnoods door 1 persoon!

Probleemstelling
Brunelco heeft ondertussen een groot aantal producten voor Hydronautica ontwikkeld. Veel van deze producten zijn onderling te koppelen tot een zeer uitgebreid en intelligent besturingssysteem. Aan de ontwikkeling van deze producten lagen een aantal probleemstellingen ten grondslag:

  • Electronic Motor Control (EMC): het volledig elektronisch besturen van diverse onderdelen in de aandrijflijn van het schip (gasregelaars en keerkoppelingen van meerdere motoren) vanuit 1 motorbedieningssysteem. Naast een zeer hoge betrouwbaarheid en eenvoudige installatie, moest het systeem op iedere motorconfiguratie toepasbaar zijn!
  • Remote Motor Control (RMC): de mogelijkheid om draadloos alle motoren van het schip te kunnen bedienen: van 1 of meer hekschroeven tot 1 of meer boegschroeven. Hierdoor moest het mogelijk zijn om door 1 persoon het schip in de meest moeilijke situaties zoals krappe havens of drukke sluizen, te kunnen manoeuvreren of af te meren.

De RMC is een zeer betrouwbaar draadloos besturingssysteem geworden:

  • De draadloze communicatie tussen handzender en vaste elektronica op het schip is zeer betrouwbaar en ongevoelig voor externe stoorsignalen. Deze communicatie is bi-directioneel waardoor een commando ter controle wordt bevestigd voordat deze wordt uitgevoerd. Bovendien zijn de handzender en vaste elektronica op het schip aan elkaar gekoppeld zodat er geen onbedoelde commando’s van omringende schepen ontvangen en uitgevoerd worden.
  • De handzender werkt met oplaadbare Li-ion technologie en kan wekenlang zonder op te laden werken;
  • De handzender is zeer duurzaam uitgevoerd en waterdicht: door gebruik te maken van een inductief laadsysteem is er geen opening meer nodig voor een laadstekker!
  • CAN bus interface; Met de CAN bus interface kunnen boeg- en hekschroeven van Vetus worden gekoppeld aan de RMC.

Toegepaste expertise en (ontwikkelings-)tools

  • C, Visual C++
  • 802.15.4 compatible radio modules