Remote Motor Control

Onze klant
Hydronautica, een internationaal actieve onderneming concentreert zich voornamelijk op elektronische besturingen van aandrijfsystemen voor de beroeps- en pleziervaart. Hydronautica richt zich hierbij voornamelijk op intelligente systemen om een schip te besturen vanaf iedere willekeurige plek op, of naast het schip, desnoods door 1 persoon!

Probleemstelling
Brunelco heeft ondertussen een groot aantal producten voor Hydronautica ontwikkeld. Veel van deze producten zijn onderling te koppelen tot een zeer uitgebreid en intelligent besturingssysteem. Aan de ontwikkeling van deze producten lagen een aantal probleemstellingen ten grondslag:

 • Electronic Motor Control (EMC): het volledig elektronisch besturen van diverse onderdelen in de aandrijflijn van het schip (gasregelaars en keerkoppelingen van meerdere motoren) vanuit 1 motorbedieningssysteem. Naast een zeer hoge betrouwbaarheid en eenvoudige installatie, moest het systeem op iedere motorconfiguratie toepasbaar zijn!
 • Remote Motor Control (RMC): de mogelijkheid om draadloos alle motoren van het schip te kunnen bedienen: van 1 of meer hekschroeven tot 1 of meer boegschroeven. Hierdoor moest het mogelijk zijn om door 1 persoon het schip in de meest moeilijke situaties zoals krappe havens of drukke sluizen, te kunnen manoeuvreren of af te meren.
 • EZY Dock: d.m.v. een joystick intuïtief kunnen besturen van het schip, waarbij de gebruiker zich niet hoeft te bekommeren welke motor hij moet bedienen om het schip de juiste manoeuvre te laten maken. De ontwikkeling van de EZY Dock moest afmeren en varen in havens kinderspel maken.
 • EZY Pilot: volledige automatische piloot functionaliteit die, door het te combineren met het RMC systeem, tegen een fractie van de kosten van standaard automatische piloot systemen mogelijk moest worden. Met de EZY Pilot moest het mogelijk zijn het schip een vooraf in te stellen koers te laten varen.

De RMC is een zeer betrouwbaar draadloos besturingssysteem geworden:

 • De draadloze communicatie tussen handzender en vaste elektronica op het schip is zeer betrouwbaar en ongevoelig voor externe stoorsignalen. Deze communicatie is bi-directioneel waardoor een commando ter controle wordt bevestigd voordat deze wordt uitgevoerd. Bovendien zijn de handzender en vaste elektronica op het schip aan elkaar gekoppeld zodat er geen onbedoelde commando’s van omringende schepen ontvangen en uitgevoerd worden.
 • De handzender werkt met oplaadbare Li-ion technologie en kan wekenlang zonder op te laden werken;
 • De handzender is zeer duurzaam uitgevoerd en waterdicht: door gebruik te maken van een inductief laadsysteem is er geen opening meer nodig voor een laadstekker!

De EZY Dock is een joystick geworden die zeer intuïtief te bedienen is:

 • Door de koppeling met de RMC elektronica is de EZY Dock een zeer kosten efficiënte oplossing geworden. De intelligentie van het parallel aansturen van verschillende motoren in de aandrijflijn van het schip, is opgelost d.m.v. software routines in de RMC besturing;
 • De EZY Dock joystick is in gebruik perfect te combineren met de RMC handzender;
 • Er kunnen maximaal 2 EZY Dock joysticks toegepast worden.

Met de EZY Pilot kan op eenvoudige wijze het schip op koers gehouden worden:

 • Op een eenvoudige module kan de te varen koers ingesteld worden, deze kan bovendien ook aangepast worden d.m.v. de RMC handzender;
 • De EZY Pilot is voorzien van een GPS ontvanger en een elektronisch kompas en is gekoppeld aan het RMC systeem. In de EZY Pilot worden stuurcorrecties berekend die door het aansturen van zowel hoofdmotor(en) als boegschroef vanuit het RMC systeem uitgevoerd worden.
 • Buiten de EZY Pilot module zelf, zijn geen additionele elektrische of hydraulische onderdelen nodig! Hierdoor is de EZY Pilot een kosten efficiënte oplossing.

Toegepaste expertise en (ontwikkelings-)tools

 • C, Visual C++
 • 802.15.4 compatible radio modules