Secure remote device management

Voorkom en verhelp tijdig problemen met secure remote device management. 

Voor steeds meer producten is de behoefte om op afstand inzicht te krijgen in de status van het product. Hiermee kunnen bijvoorbeeld aankomende problemen tijdig worden verholpen, misschien wel voor het echt een probleem is. Met Internet of Things (IoT) is het mogelijk om overal ter wereld te communiceren met uw product. Over de mogelijkheden en opties hiervoor is eerder al een artikel geschreven.

In dit artikel gaan we verder met wat er nog meer mogelijk is met IoT. Met Remote Device Management (RDM) is het mogelijk om op afstand nieuwe functionaliteit toe te voegen met een software update. Na het implementeren en testen van nieuwe code kan met enkele klikken de code naar alle apparaten in het netwerk verzonden worden. Er zijn diverse portals waar dit mee kan, één daarvan is Pelion. Deze heeft uitgebreide versleuteling, waarmee dit ook nog eens veilig kan. Er wordt hiervoor tijdens productie een sleutel in het apparaat gezet. Bij het updaten van software controleert het apparaat of de code ondertekend is met de juiste handtekening. De sleutel wordt daarnaast gebruikt om data versleuteld te kunnen ontvangen en versturen. De portal werkt met alle soorten IoT verbindingen, waardoor er geen afhankelijkheid is aan een specifiek netwerk.

In enkele gevallen wenst de klant aanpassingen na het installeren. Met RDM is het ook mogelijk om op afstand instellingen aan te passen. Bijvoorbeeld het aan- of uitzetten van opties, het instellen van de taal of het herstellen van standaardinstellingen.

Daarnaast is het bovendien mogelijk om in één oogopslag de status van alle aangesloten apparaten in te zien. Denk hierbij aan temperatuur of batterijstatus. Door het bijhouden van de status is het mogelijk om tijdig problemen te vinden en op te lossen.

Toepassingen voor dit systeem zijn bijvoorbeeld apparaten die vanwege de locatie of aantallen niet makkelijk door een monteur te bereiken zijn.