RS485

RS-485 of EIA-485 is een seriële interface voor telecommunicatie zoals het beter bekende RS-232. RS-485 onderscheidt zich van RS-232 door een grotere kabellengte, minder gevoeligheid voor storingen en het gebruik van een busstructuur. Omwille van deze voordelen wordt deze verbinding veel gebruikt als veldbus in de industrie, bijvoorbeeld bij regelsystemen. De officiële naam voor deze standaard is ANSI/TIA/EIA-485-A-98.

Infrastructuur RS-485 tweedraads is in tegenstelling tot RS-232 half duplex, dit wil zeggen dat zenden en ontvangen gebeurt over dezelfde signaallijnen maar nooit tegelijkertijd. RS-485 vierdraads is volledig full duplex, dit wil zeggen dat zenden en ontvangen gebeurt over aparte signaallijnen en tegelijkertijd kan plaatsvinden.

De tweedraads-connectie bestaat uit 2 signaallijnen, een A- en een B-lijn. A is het geïnverteerde signaal van B, waar B inactief hoog is en A inactief laag. Om reflecties van de signalen te voorkomen moeten de beide uiteinden voorzien worden van afsluitweerstanden.

De vierdraads-verbinding bestaat uit 4 signaallijnen, een TxA, TxB en RxA, RxB. Aan alle vier de uiteinden bevindt zich een afsluitweerstand. Buiten de signaallijnen is er nog een voedingslijn en een grondlijn. De standaard specificeert geen specifieke connectoren, er wordt meestal gebruik gemaakt van schroefconnectoren of Sub-D connectoren.

Differentiële spanningen
Door het gebruik van differentiële spanningen in combinatie met getorste signaallijnen treedt er minder storing op; hierdoor kan een grotere afstand overbrugd worden. EIA-485 specificeert een maximum afstand van 1200m en een signaalspanning van -7 tot 12V. Naargelang de afstand wordt vergroot zal de overdrachtsnelheid echter verlagen. Indicatie: Bij 1,2m is die 10Mbps en bij 1200m 100Kbps.

Netwerktopologie
RS-485 maakt gebruik van een busstructuur; hierdoor kunnen tot maximaal 32 zenders en 32 ontvangers met elkaar verbonden worden. Er zijn echter RS-485 repeaters op de markt die ervoor zorgen dat het maximaal aantal zenders en ontvangers uitgebreid kan worden tot enkele duizenden.

Gerelateerde Projecten

  • Pulswing
  • Smart Cylinder Control
  • Wireless Wave
  • SRI Smart Remote IO
  • Electric Motor Control
  • Self Propelled modular unit