Tillift besturing

Op verzoek van onze klant is een tillift besturing ontwikkeld.

Tillift besturing front 3D view

De eigenschappen van deze besturing zijn:

  • Aansluitingen voor max. 5 motoren (iedere motor kan zowel links- als rechtsom draaien. Iedere draairichting wordt een functie genoemd, zodat er in totaal 10 functies gerealiseerd worden);
  • Toe te passen motoren: 24V DC, max. 10 A (240 Watt);
  • Voedingsspanning vanuit 24V Li-Ion accu,
  • Aansluitingen voor 2 eindschakelaars t.b.v. 1 motor; de motor stopt in die draairichting bij het activeren van de eindschakelaar.
  • Stroombegrenzing per motor instelbaar t.b.v. bescherming tegen overbelasting- en oververhitting van de motoren, instelbare tijdvertraging bij overschrijding van de stroombegrenzing;
  • Aanloop en uitloop karakteristiek per motor instelbaar
  • Stroombegrenzing dient ook als eind-stop detectie van motoren
  • Zeer laag stroomverbruik als de besturing niet actief is (slaapstand)
  • Instellingen  via een USB aansluiting en PC applicatie

Op basis van een wensenpakket zijn specificaties opgesteld. Daarin is de werking vastgelegd van de elektronica, maar ook van de software voor de besturing, de software voor het configureren en voor het automatisch testen.

Op basis van de specificaties zijn we gaan engineeren, keuzes maken voor de manier van aansturen, zodat de snelheid en het aanloopgedrag geregeld kan worden, waarbij ook de totale kostprijs voor de besturing niet uit het oog verloren mag worden. Met het volledige elektrische schema in de hand en duidelijkheid over de maximale afmetingen van de besturing en de gewenste posities voor bevestigingspunten en connectoren, is het PCB ontwerp gemaakt. Een 3D impressie is gebruikt om te valideren of het ontwerp ging passen in de beschikbare behuizing. Vervolgens zijn prototypes gemaakt en kon met de inmiddels ontwikkelde software de volledige werking gevalideerd worden. Daarbij zijn ook de EMC eigenschappen en klimatologische eigenschappen gecontroleerd. Na een kleine aanpassing van het koellichaam is een eerste nulserie geproduceerd. Als de veldtest uitwijst dat alles ook na enkele maanden in orde is, kan de volledige serieproductie gestart worden en hopelijk heel veel tevreden gebruikers opleveren!

Tillift controller