NFC

NFC wordt steeds vaker toegepast in smart phones en krijgt daardoor plotseling meer bekendheid. NFC is een afkorting van Near Field Communication, in de praktijk tot een afstand van ongeveer 10 cm. Het is een methode die draadloze data informatieoverdracht over korte afstanden mogelijk maakt. De NFC tag kan daarbij gevoed worden door het uitleesapparaat zoals we dat kennen van RFID technieken. NFC is dan ook compatibel met een aantal RFID standaarden.

Belangrijk is dat er niet alleen informatie kan worden gelezen uit de NFC tag (ten behoeve van bijvoorbeeld identificatie) maar er kan ook informatie in worden geschreven. Hierdoor is de techniek onder andere geschikt voor het vastleggen van transacties, instellingen, logistieke routes, afvinken van controles of bewerkingen etc.

Er wordt een draaggolf  gebruikt  van 13,56 MHz. De tags kunnen erg klein zijn, de afmeting van de antenne bepaald de maximale lees/schrijf afstand. Deze antenne kan ook op een pcb worden aangebracht in de vorm van een gedrukte spoel.

Enkele voorbeelden van tags:

NFC tag

Gerelateerde Projecten

  • Pulswing