Accelerometer sensoren

Accelerometer sensoren meten de versnelling (acceleratie). Ze kunnen gebruikt worden om trillingen, botsingen maar ook de kantelingen van objecten te detecteren.

Versnellingsopnemers of accelerometer sensoren worden hoofdzakelijk geproduceerd met MEMS techniek (Micro Electro Mechancal Systems). Dankzij deze techniek, waarbij 3D structuren worden gemaakt in een halfgeleidersubstraat, zijn we in staat uiterst betrouwbare en gevoelige sensoren te maken voor zeer lage prijzen.

Deze sensoren worden onder andere toegepast voor het activeren van airbags, maar ook in uw mobiele telefoon, waardoor bijvoorbeeld de afbeelding op het scherm automatisch kantelt.

Dankzij de enorme volumes veroorzaakt door de mobiele telefonie zijn sensoren steeds kleiner, beter, goedkoper en energiezuiniger geworden. Een andere geschikte toepassing voor deze sensoren kan zijn het waarnemen van trillingen in machines, waardoor u bijvoorbeeld preventief onderhoud kunt verrichten om daarmee kosten te besparen.

De juiste sensor kiezen is een afweging tussen gevoeligheid, hoeveel assen, ruisniveau, prijs, gecombineerde versnelling en gyro sensoren etc..