Tjerko Jurgens van Hydrospex over Brunelco

Het verplaatsen van booreilanden, het bergen van een Russische kernonderzeeër als de Kursk, het overeind zetten van mega reuzenrad ‘London Eye’… voormalig directeur van Hydrospex, Tjerko Jurgens vat zijn successen eenvoudig samen als: “Met mijn team was ik bedenker van oplossingen voor extreem zwaar transport. En dat lukte steeds weer door onze ‘domme kracht’ te combineren met intellHeavy liftingigente besturingssystemen van Brunelco Electronic Innovators. Die samenwerking ontstond 25 jaar geleden. En ik kan zeggen, nergens ter wereld ben ik een mogelijke compagnon tegengekomen die het beter had kunnen doen dan Han Brunnekreeft.” Inmiddels heeft Enerpac Integrated Solutions, het bedrijf Hydrospex van Jurgens gekocht. De andere locaties van Enerpac, verspreid over de wereld, zetten de samenwerking met Brunelco graag voort. “Dat zegt wel iets”, benadrukt Jurgens.

Werktuigbouw en elektronica

Tjerko Jurgens geeft zelden interviews. “Ik ben en blijf ondernemend”, op zijn visitekaartje staat tegenwoordig ‘Shining Star Holding’, “maar ik richt me tegenwoordig vooral op een andere kant van het leven.” Hij wijst richting paardenpension dat hij met zijn vrouw en kinderen exploiteert. Het grenst aan zijn opvallende en royale werkkamer waar nog duidelijk de rekwisieten uit zijn ‘vorige leven’ staan opgesteld. “Na een tijd van lange dagen maken en hard werken, is er voor mij nu een tijd aangebroken waarin ik me meer richt op m’n gezin. Dat is er de afgelopen jaren nog wel eens bij ingeschoten.”

“Ik kijk graag terug op een fantastische samenwerking met Han Brunnekreeft en zijn bedrijf Brunelco. Sinds de beginjaren van onze bedrijven, ken ik Han. We hebben veel samen ontwikkeld, grote uitdagingen overwonnen en we zijn samen gegroeid. Wat mij meteen aansprak in de samenwerking met Han, was zijn flexibiliteit en zijn inlevingsvermogen in werktuigbouwkunde. Dat kom je zelden tegen bij elektrotechnici. Maar dat maakte wel dat we elkaar bij de besturingsvraagstukken snel begrepen.”

Modulaire systemen

Jurgens heeft de producten van Brunelco altijd als zeer betrouwbaar ervaren. “Belangrijk voor Hydrospex”, benadrukt Jurgens. “We deden nogal eens gevaarlijk werk. Denk aan het bergen van nucleaire installaties, vaak diep onder water. Je wilt dan geen haperende of storingsgevoelige elektronica. Wat we zochten was een modulair besturingssysteem wat over 20 of 30 jaar nog steeds geleverd of nageleverd kon worden. Een open en vrij programmeerbaar besturingssysteem waarin we eenvoudig, zelf aanpassingen kunnen doen. Het werd in 1996 door Brunelco ontwikkeld en tot op de dag van vandaag passen ze het nog steeds in ongewijzigde vorm toe. Dus systemen die ze 15 jaar geleden geleverd hebben, breiden ze nog steeds uit op basis van dezelfde componenten. Zoiets kun je in de traditionele PLC wereld wel vergeten.”

Volgens Tjerko Jurgens worden custom systemen, zoals destijds voor Hydrospex gemaakt, niet door de grote elektronica bedrijven ontwikkeld. “Die kijken immers op de eerste plaats naar hun afzetmarkt (grote aantallen) en naar de kostprijs. In beide opzichten waren wij geen partij voor hen. Want we hadden geen grote aantallen nodig maar wilden wél echt de beste en meest betrouwbare componenten. Hoe gek het misschien ook klinkt; in de praktijk is meermaals gebleken dat we eigenlijk nooit echt duurder uit waren ten opzichte van de prijs voor standaard PLC techniek.”

Klantenbinding

Er kleven voor- en nadelen aan custom designed hardware. Nadeel vindt Jurgens, is dat je een soort huwelijk sluit met je leverancier waar je niet makkelijk vanaf komt. “Maar het grote voordeel is dat jouw klant – met jou als systeemleverancier – in feite dezelfde verbintenis aangaat.” Tjerko Jurgens lacht uitdagend: “ons huwelijk met Brunelco heeft in de praktijk altijd goed gewerkt. Noem mij maar eens een tweede bedrijf dat kan zeggen dat ze, zonder onderbreking, al 16 jaar zaken doen met dezelfde toeleverancier! Ondanks het feit dat concurrenten aanklopten bij onze klanten, die stuk voor stuk Brunelco elektronica gebruiken, raakten we hen niet kwijt. Het systeem van de concurrent kon niet communiceren met wat wij daar leverden. Een bijkomend, mooi voordeel van samenwerken met Brunelco. Bovendien is het makkelijker om een huwelijk met één leverancier te onderhouden dan met 3 tot 500 klanten.”

Goede prijsafspraken

Volgens Jurgens komt het bij elektronicaspecialisten ook vaak voor dat ze ontwikkelkosten niet weten te scheiden van maakkosten. “Natuurlijk is de eerste versie van een compleet nieuw product het duurst. Het ontwerp, uitvoeren, doorontwikkelen en testen kost veel tijd en dus geld. Maar met Brunelco heb ik hier altijd goede afspraken over weten te maken. Aan de ene kant over de prijs voor ontwikkeling, en daarna een reële prijs voor uitvoering van repeat orders. Vaak leverden wij onze klanten de staalconstructies en hydrauliek, terwijl Brunelco zorgde voor intelligente elektronicaoplossingen. Het management van Enerpac vroeg me tijdens de overnameprocedure van Hydrospex waarom ik alles op het gebied van elektrotechniek bij Brunelco Electronic Innovators neerlegde. Men vond dit gevaarlijk. Ik vond het echter veel gevaarlijker om met meerdere leveranciers te werken met ieder hun eigen visie!” Jurgens knikt tevreden. “Inmiddels zijn ze overtuigd van de expertise van dit bedrijf. Nog steeds ontwikkelt Brunelco de benodigde besturingen in de vorm van printplaten. Altijd van uitstekende kwaliteit en steeds met bijhorende software. Door kennisdeling zit hierover de knowhow bij Brunelco, maar inmiddels ook bij Enerpac. We hebben dus allebei belang bij dit partnership, een goede samenwerking dus.”

Brunelco electronic innovators

Wilt u meer weten over oplossingen die Brunelco voor u kan ontwikkelen?
Mail of bel 053 573 11 00. Een vrijblijvende afspraak is zo gemaakt.