Harmen Klein Woolthuis over het project Pulswing

“Het aandeel dat Brunelco electronic innovators in Haaksbergen leverde aan de nu zo succesvolle Pulswing voor de Nederlandse visserij, was essentieel”, zo verklaart Harmen Klein Woolthuis. Hij was het met zijn bedrijf HFK Engineering uit Baarn, die bedacht had hoe de Nederlandse visserij op een zeer duurzame en energiezuinige methode, platvis kon vangen. Maar voor ontwikkeling van de elektronische finishing touch, had hij toch echt specialisten in elektronica nodig. Die vond hij bij Brunelco. “De totale visopbrengst blijft ongeveer gelijk maar de winst zit ‘m in vooral in de drastische daling qua brandstofverbruik (60%!). Met de SumWing-puls bespaart de sector wekelijks zo’n 400.000 liter brandstof. Bovendien blijft de zeebodem vrijwel onaangeroerd. En omdat alleen volwassen platvis gevoelig is voor de elektrische puls die de ‘visarm’ uitzendt, is de ongewenste bijvangst van kleine en jonge vissoorten minimaal. Ook in het kader van duurzame visvangst, prachtige resultaten!”

 foto_pulswing_0.0.1280.959_800x599

‘Pulsvissen’

Harmen Klein Woolthuis van HFK Engineering uit Baarn kwam in contact met Brunelco in Haaksbergen. “Ik zocht een partij die voor mij elektronica kon ontwikkelen waarmee wij, samen met de vissers, de SumWing verder konden perfectioneren. Deze elektronica moest passen in door HFK Engineering ontworpen modulen. We hebben het project uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Landbouw en Visserij en drie ondernemers uit de sector. Vissen met behulp van elektriciteit klinkt gevaarlijk, zeker door de combinatie met water als geleider. Dit gevaar is weggenomen door de spanning op de elektrodes galvanisch te scheiden van het schip. De oude netten sleepten met zware kabels achter het schip aan om de platvis, die zich verstopt onder het zand, op te schrikken en te vangen. De Pulswing zendt kleine, elektrische pulsen waarvan de platvis opschrikt van de bodem, en de netten inzwemt.”

Geen discards

Klein Woolthuis: “de uitdaging waarvoor we stonden was enorm. De Nederlandse platvissector had het erg moeilijk door hoge onkosten en strenge milieueisen. Er waren meerdere problemen waarvoor één oplossing moest komen. Naast het hoge brandstofverbruik, was het ongewenst omwoelen van de zeebodem een probleem. De elektrodes van de Pulswing echter, slepen mee in de vaarrichting en beroeren de zeebodem niet of nauwelijks. Ze zijn begrensd met een maximale spanning, zodat deze nieuwe manier van vissen écht veilig is. Ook het vangen van jonge en te kleine vissen (discards) vormde een probleem. Inmiddels werkt de Nederlandse visserij al een jaar met de nieuwe Pulswing en de reacties van vissers, maar ook van het Ministerie van Landbouw en Visserij, zijn onverdeeld positief.”

Groot vertrouwen

HFK is een engineeringbureau met expertise in huis op het gebied van ontwerp, berekening en testen van nieuwe machines en apparaten, maar is niet thuis in de wereld van elektronica. Daarvoor ging Klein Woolthuis gesprekken aan met verschillende bedrijven in Nederland. “Ik koos deze bedrijven simpelweg door een goede selectie te maken via internet. Brunelco kwam als meest geschikte partner uit de bus. Wat voor mij meespeelde was de mentaliteit waar Twentenaren bekend om staan: ‘niet zeuren maar poetsen’” lacht Klein Woolthuis breeduit. Doorslaggevend echter, was de tijd en energie die Han Brunnekreeft meteen in mijn project stak. Hij wilde oprecht graag meedenken en meewerken aan dit project. Dit schepte vertrouwen. En een groot vertrouwen in elkaar is essentieel als je begint aan projecten van deze omvang. Gevoelsmatig had ik wel 30 gezinnen die me in de nek hijgden omdat hun broodwinning in mijn handen lag. 30 grote schepen ook, die samen vele tientallen miljoenen Euro’s vertegenwoordigen. Dat maakte dat ik, zeker in het begin, een grote druk voelde bij deze opdracht.”

Duitsland volgt

Achteraf bleek de keuze van HFK voor Brunelco, de beste keuze. “Ik maakte kennis met Jasper Vrielink, toen net afgestudeerd aan de Universiteit Twente. Zo groen als gras maar met een frisse kijk op de zaak. Samen hebben we heel veel uren gestoken in het ontwikkelen, testen en doorontwikkelen van de HFK engineering Pulswing. En met resultaat, al zijn we ook door dalen gegaan omdat bijvoorbeeld het voldoen aan technische eisen en regelgeving problemen opwierpen. Maar Han Brunnekreeft en zijn team hebben ons nooit in de steek gelaten. Dat waardeer ik zeer.” Inmiddels heeft Brunelco zich als elektronica innovator meer dan bewezen. “Ook de Duitse overheid en de visserij zijn geïnteresseerd in ons product”, verklaart Han Brunnekreeft van Brunelco.

Brunelco electronic innovators

Wilt u meer weten over oplossingen die Brunelco voor u kan ontwikkelen?
Mail of bel (053) 573 11 00. Een vrijblijvende afspraak is zo gemaakt.