Time of flight sensor (Time of flight)

De Time Of Flight sensor (TOF) meet afstanden door de benodigde tijd te meten die een lichtsignaal nodig heeft om via reflectie terug te keren bij de oorspronkelijke lichtbron. 

De sensor bestaat uit een lichtbron, een infrarood filter en een lichtgevoelige sensor. De snelheid van het licht is constant dus door de tijd te meten tussen verzenden en ontvangen van een lichtsignaal kan de afstand worden bepaald. Deze methodiek is vele keren nauwkeuriger dan bijvoorbeeld een helderheids-reflectiemeting of een reflectie-hoekmeting.

De tijd die een foton nodig heeft om 2 cm te overbruggen bedraagt 66,7 picoseconden. Het object bevindt zich dan op 1 cm afstand (het licht moet heen en terug). Als je de tijd dus in picoseconden kunt meten en een sensor hebt die ook zo snel reageert, dan kan de afstand nauwkeurig bepaald worden.

De gebruikte sensoren reageren al op 1 enkel foton! De sensoren zijn aanvankelijk ontwikkeld voor gebruik in mobiele telefoons en met name daardoor is de prijs van deze sensoren laag evenals het energieverbruik.