NB-IoT

Narrowband Internet of Things afgekort NB-IoT is origineel een initiatief van 3GPP, een internationaal normalisatie instituut dat o.a. oorspronkelijk ook de GSM standaarden schreef.  Het beoogde doel van NB-IoT is om met lage datasnelheden batterij gevoede apparaten te koppelen aan mobiele netwerken.

Er spelen veel geopolitieke zaken omtrent NB-IoT. Wilt u daarover meer lezen verwijzen we u naar een stuk van Nick Hunn namelijk NB-IoT is dead. Long Live NB-IoT. Met name belangrijk voor apparaten die toegepast gaan worden in de Verenigde Staten is dit stuk relevant.

3GPP heeft NB-IoT als wereldwijde standaard voor deze technologie gekozen. Sinds mei 2017 heeft T-Mobile in Nederland dit netwerk dekkend. Ook Vodafone is inmiddels deze technologie gaan volgen waardoor u wereldwijde dekking met de keuze voor een NB-IoT device kan creëren.

Een duidelijk kenmerk van NB-IoT is dat u te allen tijde dient aan te sluiten op een network provider (bijvoorbeeld Vodafone en T-Mobile). Zelf een eigen netwerk creëren is niet mogelijk. Dit komt de stabiliteit van de toepassing ten goede maar u bent wel afhankelijk van derden en heeft dus ook een SIM kaart nodig. (embedded SIM is ook mogelijk)

Specifieke kenmerken: provider gebonden, data roaming mogelijk, data rate ca. 20 kbps (kilo bits per seconde), aantal berichten onbeperkt.